Okrem vyššie uvedených možností, ešte viac môžeme prispievať k zníženiu množstva odpadu, keď kuchynský odpad a drobný záhradnícky odpad využijeme ako užitočnú surovinu prostredníctvom domácej kompostárni. Nepotrebujeme viac, než samotnú kompostáreň a dodržať základné zásady princípu.
• z kuchyne a domácnosti: odpad zo zeleniny a ovocia, škrupiny z vajec, usadeniny z kávy a čaju, zvädnuté kvety, suché listy izbových rastlín, kvetový substrát, popoľ z dreva (max. 2-3 kg/m3), výkaly drobných bylinožravých zvierat spolu s hoblinami.
• v malom množstve, nadrobené: perie, srsť, papier (hodváb, hodvábny papier, krabice od vajec), vlna, bavlna a ľanové plátno.
• zo záhrady: okosená tráva, buriny (pred kvitnutím), lístie, slama, drobné konára, suché rastliny (nie choré!), planty, opadané ovocie, hobliny, piliny.
• farby, lak, olej a masti
• syntetické a nerozložiteľné materiály (plasty, sklo, obklady, kovy)
• zbytky jedál, mäso, kosti – aj keď sa rozložia, nie je vhodné ich dať do kompostárne pre túlavé zvieratá a pre muchy, ktoré roznášajú infekcie
• napadnuté a choré rastliny
• podstielka po mäsožravých zvierat pre nebezpečenstvo infekcie
• nebezpečné materiály s obsahom ťažkých kovov (rastlinný odpad popri cestách, baterky, vrecia z vysávačov).
Po | Ut | St | Št | Pi | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
30 | 1 | 2 | 3 |
4
|
5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 |
11
|
12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 |
18
|
19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
1
|
2 | 3 |